Verhuizen naar een andere plaats?

Als je van plan bent je huis te verkopen dan overweeg je wellicht ook om naar een andere plaats te verhuizen. Een nieuwe plek, een fris begin, maar ook: een plaats die je niet kent en waar nog niks geregeld is. Een aantal zaken waar je aan moet je aan denken als je wilt verhuizen naar een andere plaats hebben wij voor je op een rijtje gezet.

Van stad naar dorp, dorp naar stad, stad naar stad of dorp naar dorp. Naar een andere plaats verhuizen dan je huidige woonplek heeft behoorlijk wat voeten in de aarde. Niet alleen ga je behoorlijk wat kilometers maken voor bezichtigingen, eventuele verbouwing en vervolgens verhuizing, maar er zijn ook een heleboel andere zaken waar je aan moet denken.

De basisbehoeften van een woonplaats
Ben je je aan het oriënteren om naar een andere plaats te verhuizen, dan is het belangrijk om te kijken of die plek wel de basisbehoeften heeft die jij/jullie/je gezin nodig heeft. Dat is voor elk persoon natuurlijk anders, maar denk aan dingen als een centrum/supermarkt, een trein-/ busstation, medische voorzieningen (ziekenhuis/huisarts) en scholen (basis en/of middelbaar). Wat is voor jou belangrijk om op korte afstand van je nieuwe woning te hebben?

Van school wisselen
In het geval van scholen is het niet alleen belangrijk dat ze op korte afstand zijn of bereikbaar via een goede verbinding van openbaar vervoer, maar vooral ook of er plek is op de scholen. Dit soort zaken kan je al van te voren checken als je overweegt naar een nieuwe plaats te verhuizen.

Woon- / werkverkeer
Naar een andere plek verhuizen betekent misschien ook dat je rijafstand verandert of dat je anders naar je werk zal moeten gaan. Wat moet je hiervoor regelen? Als je niet meer met het openbaar vervoer of de fiets kan dan heb je een auto nodig en misschien ook een parkeervergunning. Of – als je niet meer met de fiets maar het openbaar vervoer moet – een trein/bus abonnement.

Switchen van aanbieders
Door te verhuizen naar een andere plaats zul je in sommige gevallen verplicht van leveranciers moeten wisselen (bijv. waterbedrijf), maar het kan ook een moment zijn om te kijken naar andere aanbieders van gas/licht en telefonie, televisie en internet. Vaak valt er met zo’n overstap voor een verhuizing financieel wat te halen.

En als je dan eenmaal de stap hebt gemaakt, is het enige wat rest: je in te schrijven bij de nieuwe gemeente waar je naartoe bent verhuist.