Geef je huis een voorjaars opknapbeurt

Hoewel we pas half februari zijn, lijkt het er toch een klein beetje op dat de lente zich al een beetje laat zien. De vogels fluiten vroeg, de krokussen komen tevoorschijn en de temperatuur stijgt naar twee getallen.  Een perfect moment om je woning van binnen en buiten een frisse opknapbeurt te geven. Waar kan je aan denken?

Of je nu van plan bent dit voorjaar je huis te gaan verkopen of je wil gewoon alles even weer fris en schoon, nu is het moment om het aan te pakken.

Verf je houtwerk
Tijdens de winter hebben je kozijnen en deuren aan de buitenkant van je huis het flink te verduren gekregen door de kou en nattigheid. Dit is het moment om eens flink de handen uit de mouwen te (laten) steken en alles een likje verf te geven. Overigens kan dit natuurlijk ook voor je houtwerk binnen.

Ramen lappen
Ook de ramen hebben het te verduren gehad in de winter. Met alle neerslag is er een boel vuiligheid blijven plakken. Perfect moment om dus de binnen én buitenkant even een goede schoonmaakbeurt te geven. Zo haal je letterlijk de lentezon in huis.

Gordijnen in de was
Veel stoken in de winter en eventueel ook houtstoken is een aanslag op je gordijnen. Gooi ze dus eens in de wasmachine. Worden ze niet alleen mooi schoon van, maar gaan ze ook lekker van ruiken. Als je bang bent om je gordijnen te verpesten, breng ze dan naar de stomerij.

Pak de tuin aan
Ga aan de slag met een snoeischaar en hark en haal alle troep die de wind / winter heeft veroorzaakt weg uit de tuin. Verticuteer het gras, snoei de takken,  (wel pas als er echt geen kans op vorst meer is) spuit je terras schoon met een hogedrukspuit en als je ruimte hebt plant misschien wat nieuwe planten of bloemen!

Check je balkon en/of terras
De winter is bij uitstek de periode dat je scheuren of beschadigingen aan je balkon en terras kan oplopen zonder dat je het merkt. Maak ze in het voorjaar daarom goed schoon en check op eventuele beschadigingen die aangepakt moeten worden.

Haal je dakgoten leeg
Na de winter zitten je dakgoten over het algemeen vol met vuil, zoals modder en bladeren. Pak een ladder, een schepje en een emmer en haal ze daarmee eerst helemaal leeg alvorens ze schoon te maken.