6 tips om je huis te beveiligen tijdens vakantie

De zomer is los en de vakantie is al een tijdje aan de gang. Grote kans dat je nog een vakantie in de planning hebt staan. Maar deze periode dat jij in het buitenland even totale rust en ontspanning opzoekt is helaas ook dé periode dat inbrekers kunnen toeslaan. Mocht je nog moeten vertrekken, wij hebben een aantal tips voor je verzameld waarmee je jouw woning zo veilig mogelijk achterlaat.

Beter bewoond dan niet bewoond
De allerbeste tip die we je kunnen geven is dat indien mogelijk jouw woning het veiligst is er als er gewoon iemand woont als je weg bent. Wellicht heb je een vriend/familielid die even tijdelijk op je huis wil passen? Uiteraard is dit in de meeste gevallen niet mogelijk en dan kan je aan de volgende tips denken:

  1. Investeer in een alarmsysteem

Wil je ervan verzekerd zijn dat er direct alarm wordt geslagen bij inbraak? Dan heb je het meeste aan een alarmsysteem. Dit is natuurlijk wel een dure oplossing, maar wel het meest effectief. Soms checken inbrekers of je thuis bent door verdeeld over een aantal dagen aan te bellen, er bestaat een deurbel met opname waar je via je telefoon kunt reageren als je niet thuis bent. Daarmee geef je de indruk dat je niet op vakantie bent, maar gewoon een niet thuis.

  1. Auto op de oprit

Een zeer slimme oplossing is om een auto op de oprit te laten staan. Als je zelf niet met de auto weg bent dan die van jezelf natuurlijk, maar anders kan je bijvoorbeeld de buren vragen of zij hun auto af en toe op de oprit willen zetten. Of een andere auto die je tot je beschikking hebt. Dit geeft een bewoonde indruk en dus zullen inbrekers de gok niet snel wagen.

  1. Laat de buren een oogje in zeil houden

Over buren gesproken, het is sowieso slim om de buren even op de hoogte te stellen van jullie afwezigheid met de vraag of de ze post willen verzamelen (maar niet in het zicht op een grote stapel laten liggen!) en scherp zijn op verdachte activiteit rondom jullie huis.

  1. Geef je woning een bewoonde indruk

Het allerbelangrijkste is dat je woning een bewoonde indruk achterlaat bij een inbreker. Dus doe dus niet de gordijnen potdicht, maar bijvoorbeeld half open. Laat wat rommel rondslingeren (speelgoed, kopjes koffie, de krant) en als je echt slim bent haal je ook een tijdklok zodat je op verschillende verdiepingen af en toe het licht aan kan doen. Laat niet één en dezelfde lamp aan de gehele periode dat je weg bent, dat valt juist op. Wil je het echt goed doen, dan kan je er ook nog met een timer/tijdklok voor zorgen dat de televisie aanspringt ’s avonds.

  1. Ruim dure spullen op

Logisch, maar toch goed om te melden. Laat geen dure spullen in zicht slingeren. Berg je laptop/tablets en sieraden op uit het zicht.

  1. Laat buiten niks rondslingeren

Inbrekers willen nog wel eens proberen in te dringen via de bovenverdiepingen. Belangrijk dus om geen ladders of kliko’s in de buurt van je woning te zetten waar ze op kunnen klimmen. Nog beter: investeer in een buitenlamp, inbrekers willen niet gezien worden uiteraard dus hoe lichter hoe beter!